53 łodzi z Biogradu

Katamaran czarter w Biograd na Moru


Tętniący życiem kurort

Biograd leży w północnej Dalmacji i jest jednym z najciekawszych kurortów w całej Chorwacji. Z jednej strony mamy zabytkową starówkę, która uświadamia turystom, jak bardzo burzliwą historię ma to miasto. Z drugiej jednak strony, widzimy nowoczesne hotele, porty w doskonałym stanie, zadbane plaże i ciągle rozwijającą się turystykę morską. Biograd był prestiżowym miastem już za czasów komunistycznej Jugosławii. Dygnitarze z państw bloku wschodniego przyjeżdżali tutaj na wakacje. Kiedy Chorwacja odzyskała niepodległość w 1991 roku, kurort nie potrafił poradzić sobie z nową rzeczywistością. Dopiero XXI wiek pozwolił na rozwój miasta. Domy i kamienice zostały wyremontowane, przebudowano bulwar, wybudowano jedną z najlepszych marin w całym kraju. W miejscu komunistycznych reliktów, powstały nowoczesne hotele i pensjonaty, natomiast nadmorska promenada wypełniona jest restauracjami i barami, gdzie możemy zasmakować lokalnych wyrobów. Starówka mieści się na małym półwyspie, wokół którego cumują łodzie, jachty i statki. Styl starego miasta jest bardzo chorwacki, tzn. jasne kamienne elewacje i czerwone dachówki. Dookoła rośnie śródziemnomorska zieleń, a przy samym porcie znajdziemy palmy. Czarter katamaranu w Biogradzie, jest okazją na poznanie historii miasta i tego jak długą drogę musiało przejść, aby dojść do dzisiejszego stanu.

Co zobaczyć w Dalmacji?

Północna Dalmacja, to region od Karlobag aż do Rogoźnicy. Oprócz wybrzeża, w jego skład wchodzą również wyspy, na przykład Pag, Premuda, Ist, Vir Murter, Ugljan. Czarterując katamaran w Biogradzie, warto zobaczyć miasto Zadar. Jest to stolica kulturalna i gospodarcza regionu. W mieście znajdziemy wiele ciekawych zabytków oraz największą atrakcję miasta – morskie organy. Miasto Szybenik jest również warte odwiedzenia. Leży tuż nad ujściem rzeki Krka do morza. Główną atrakcją miasta jest katedra św. Jakuba, która została zbudowana z samego kamienia. Na jej fasadach umieszczono ponad 70 kamiennych głów. Katedra figuruje na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Dalmacja może poszczycić się również królewskim miastem Nin, to tutaj odbyła się pierwsza koronacja chorwackiego króla. Bogactwo naturalne Dalmacji, to przede wszystkim Parki Narodowe. Do najciekawszych zaliczamy Kornati, czyli archipelag prawie 150 wysp. Południowa część archipelagu została objęta ochroną i tak powstał Park Narodowy Kornati. Kolejnym miejscem, które koniecznie trzeba zobaczyć, jest Park Krajobrazowy Telašćica. Ze względu na wyjątkowe bogactwo przyrodnicze, obszar jest chroniony od 1980 roku. To co należy tutaj zobaczyć, to Zatoka Telašćica, jedno z niewielu słonych jezior w Europie – jezioro Mir oraz klify Stene. To niezwykłe miejsce znajduje się blisko wyspy Dugi Otok, która jest największą wyspą północnej Dalmacji. Na tej wyspie również znajduje się naturalne, słone jezioro. Dalmacja to doskonałe miejsce na żeglugę. Znajduje się tutaj wiele portów wodnych posiadających bogatą ofertę usług. Chorwackie porty cieszą się bardzo dobra opinią wśród żeglarzy z całej Europy.

Co zjeść będąc w Chorwacji?

Czarter katamaranu w Biogradzie może być również wspaniałą podróżą kulinarną. Kuchnia chorwacka nie jest być może bardzo popularna, ale z pewnością, ma się czym pochwalić. Kuchnia na wybrzeżu bazuje głównie na świeżych rybach i owocach morza, ale można skosztować również dań mięsnych. Jest to kuchnia, w której widać wpływy sąsiadów – Włochy, Turcja i Bałkany są inspiracją dla tradycyjnych chorwackich dań. Ćevapčići, to jedno z najbardziej popularnych dań w Chorwacji. Są to kawałki mięsa o podłużnym kształcie. Mięso powinno być z baraniny. Mięso grilluje się i podaje z pieczywem, sosem, grillowanymi warzywami. Ciekawym przysmakiem jest również odojak. Jest to pieczone prosię, podawane głównie z czerwonym, lokalnym winem. Co ciekawe, w restauracjach, często pieczone mięso jest wystawione na widok gości. Innym daniem, które pochodzi z kuchni Tureckiej, jest burek. Wielowarstwowe ciasto jest nadziewane mięsem, ale można spotkać się z wersją z serem lub ziemniakami. W Chorwacji dużą popularnością cieszy się burak liściowy. Jest to danie zainspirowane kuchnią włoską. Liście buraka smaży się z oliwą i czosnkiem i dodaje do makaronów lub mięsa. Warto również wspomnieć o chorwackich alkoholach. Najbardziej znana jest rakija, czyli bardzo mocna nalewka o smaku ziołowym lub owocowym.

Warunki klimatyczne w basenie Morza Śródziemnego

Klimat na wybrzeżu Adriatyku jest wilgotny, typowo śródziemnomorski. Lato jest więc gorące i suche, a zima deszczowa i ciepła. Adriatyk sprawia, że w Chorwacji panuje przeważnie łagodny klimat, z dużą ilością słonecznych dni. Sezon żeglarski zaczyna się już w kwietniu i trwa do końca października. Najcieplejsze są miesiące lipiec i sierpień, wtedy temperatura często przekracza 30 °C. Dlatego też czarter katamaranu w Biogradzie może być przyjemniejszy poza sezonem. Temperatury są wtedy niższe, nie tak bardzo uciążliwe, nie ma również masy turystów, no i ceny też spadają. Mówi się, że Chorwacja to raj dla żeglarzy. Nawet latem wiatry są sprzyjające. Kiedy wieje mistral, możemy poczuć ulgę od upałów. Jest bardzo przyjemny i przyjazny szczególnie dla żeglarzy. Pojawia się rano i znika wraz z zachodem słońca. Mistral występuje dość regularnie, chociaż jego siła zależy od różnicy temperatur pomiędzy morzem i lądem. Bora jest nieprzyjemnym wiatrem. Wieje z gór w kierunku morza, jest porywisty, silny i zimny. Pojawia się niespodziewanie. Latem może wiać do kilku dni, natomiast zimą nawet do 3 tygodni. Jest jeszcze jeden typ wiatru, który często wieje na Adriatyku – jugo. Jest wilgotny i ciepły. Przynosi ze sobą deszcze, a latem burze. Nie trwa długo, do 3 dni maksymalnie. Anomalia pogodowe mogą świadczyć o jego nadejściu.