Katamarany w Marina Kastela: 92

Katamaran czarter w Marina Kastela


Zatoka Kasztelańska

W województwie Splicko - dalmatyńskim, u wybrzeży Zatoki Kasztelańskiej, leży miasto Kaštela. Jest to specyficzne miejsce, ponieważ jest to grupa 7 miejscowości - Kasztel Sućurac, Kasztel Gomilica, Kasztel Kambelovac, Kasztel Lukszić, Kasztel Stari, Kasztel Novi, Kasztel Sztafilić. Pod względem administracyjnym, Kaštela jest jednym miastem. Wschodnia część miasta, która obejmuje Kasztel Sućurac, jest centrum przemysłowym z fabryką cementu, hutą i centrami handlowymi. Zachodnia część, to z kolei centrum turystyczne miasta. Natomiast w Kasztel Gomilica został wybudowany jeden z najpiękniejszych i najbardziej nowoczesnych portów w Chorwacji. Mogą tutaj cumować prywatne jachty oraz jachty czarterowe. Z racji wielu udogodnień oraz doskonałej lokalizacji, czarter katamaranu w Marina Kaštela, jest bardzo dobrym pomysłem na rozpoczęcie rejsu po wodach Adriatyku. Kaštela to miasto, w którym przez cały rok coś się dzieje. Dzięki licznym organizacjom i instytucjom, życie towarzyskie miasta kwitnie przez cały rok. W lutym jest to tradycyjnie zabawa karnawałowa – tradycja karnawałowa liczy sobie tutaj już 150 lat. Co roku, w miesiącach lipiec – sierpień organizowane jest “Kasztelańskie lato kulturalne". W tym czasie, odbywa się wiele imprez – od wystaw obrazów, przedstawień teatralnych, koncertów, pokazów folklorystycznych po imprezy sportowe. Każde z siedmiu miasteczek jest zaangażowane w ten festiwal. Sceną wydarzeń, jest zazwyczaj starówka lub wybrzeże.

Dalmacja i jej atrakcje

Czarter katamaranu w Marina Kaštela to doskonała okazja na zobaczenie wielu niezwykłych miejsc, jakie kryje w sobie Dalmacja. Jednym z najbliższej położonych, a zarazem jednym z najpiękniejszych miast w całym kraju, jest Trogir. Jest to portowe, niewielkie miasteczko założone w III w. p.n.e. przez greckich kolonistów z wyspy Issa (dzisiaj jest to wyspa Vis). Miasto ma burzliwa historię -było pod panowaniem węgierskim, w 1123 roku zostało zniszczone przez Saracenów, dopiero 70 lat później je odbudowano. W XV wieku znalazło się pod panowaniem weneckim, a pod koniec XVIII wieku pod panowaniem Habsburgów. To co dzisiaj przyciąga turystów, to zdecydowanie starówka wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO w 1997 roku. Pomiędzy Trogirem, a Splitem, kolejną niezwykłą miejscowością w Dalmacji, jest niewielki dystans, który warto pokonać. Nagrodą będzie zachwyt nad ruinami pałacu Dioklecjana, które dzisiaj stanowią centrum miasta. Spacerując starówką, tak na prawdę spacerujemy po dawnych włościach cesarza rzymskiego, Dioklecjana. Historia Splitu jest równie intersująca, co innych chorwackich miast. Spod panowania Greków i Rzymian, w 1069 roku włączono go do Chorwacji. W 1105 przejęły go Węgry. Zawiłe losy kraju, sprawiły, że dopiero w 1991 roku Split stał się częścią niepodległej Chorwacji. I podobnie jak w Trogirze, to właśnie starówka jest największą atrakcją miasta. Została ona wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

Dalmackie specjały

Tradycyjna chorwacka kuchnia jest różnorodna, ponieważ, chorwackie jedzenie było pod wpływem smaków i tradycji z sąsiednich krajów i różnych narodów, które rządziły terytorium Chorwacji na przestrzeni wieków. Tradycyjne chorwackie potrawy przypominają potrawy włoskie, austriackie, węgierskie i tureckie. Jednak chorwackie potrawy mają swoją własną, wyraźną interpretację i smak. Każdy region Chorwacji ma swoje własne potrawy, charakterystyczne dla danego regionu. Dalmatyńskie jedzenie, spotykane wzdłuż wybrzeża i na wyspach, opiera się głównie na rybach, zieleninie, oliwie z oliwek i przyprawach takich jak czosnek, rozmaryn, pietruszka itp. Kuchnia dalmatyńska jest typową kuchnią śródziemnomorską. Każda restauracja z owocami morza w Chorwacji ma w swoim menu crni rizot (czarne risotto). Crni rizot to w zasadzie risotto z kałamarnicy. Atrament z kałamarnicy barwi ryż na czarny kolor. Oprócz kalmarów, risotto to często zawiera inne owoce morza, w szczególności małże. Crni rizot to po prostu niezbędne do spróbowania chorwackie danie. Nazywana „królową kuchni dalmatyńskiej" Pašticada jest prawdopodobnie najbardziej popularnym dalmatyńskim jedzeniem. Każdy dom, każda rodzina ma swój przepis na jej przyrządzenie. Czym więc tak naprawdę jest ten przysmak? Mięso wołowe jest marynowany w occie winnym przez wiele dni, a następnie duszone przez wiele godzin, najpierw we własnym sosie, a później z czerwonym winem. Podaje się go z domowym gnocchi. Buzara jest metodą gotowania owoców morza, głównie langustynek. Są one krótko gotowane z białym winem, czosnkiem, pietruszką i bułką tartą. Czasami dodaje się przecier pomidorowy, aby dodać potrawie koloru. Jak widać, czarter katamaranu w Marina Kaštela, to okazja do prawdziwej kulinarnej uczty.

Klimat w Chorwacji

Na wybrzeżu panuje klimat śródziemnomorski. Charakteryzuje się łagodną zimą, przy temperaturach rzadko spadających poniżej 10°C. Lata są bardzo suche, z wysokimi temperaturami i średnią temperaturą około 30°C. Z pewnością docenisz temperaturę morza, która latem wynosi około 26°C i pozwala najodważniejszym na pływanie do października. Oprócz tych ogólnych cech, istnieją wiatry, które zmieniają pogodę. Bora to wiatr wiejący z północnego wschodu. Zimny wiatr z gwałtownymi podmuchami, wieje od strony gór Dynarskich, w stronę wybrzeża. Chłodzi powietrze i goni chmury. Jugo jest południowym wiatrem, który przynosi ciężkie i wilgotne powietrze oraz wieczorne burze. Zastanawiając się, kiedy najlepiej wyczarterować katamaran w Marina Kaštela, warto wiedzieć, że lipiec i sierpień to najlepsze miesiące na zwiedzanie Chorwacji i pływanie na jej krystalicznie czystych wodach. Temperatury wahają się od 23 do 30°C i można cieszyć się morzem w temperaturze około 24°C. Jednak, aby być bardziej zrelaksowanym, można również odwiedzić Chorwację w maju, czerwcu i wrześniu. Temperatury są łagodne i słońce nie jest tak męczące jak w okresie wakacyjnym, no i nie ma aż tylu turystów.