47 łodzi w Mykanos

Katamaran czarter w Mykanos

Urokliwa wyspa

Mykonos jest jedną z wysp w archipelagu Cyklady, które leżą na Morzu Egejskim, na południe od wybrzeży Grecji. Stolicą wyspy jest Chora Mykonos, którą charakteryzują wąskie i kręte uliczki, które miały pomóc mieszkańcom wyspy w obranie przed piratami w XVIII i XIX wieku. Czarter katamaranu na Mykonos, będzie okazją do poznania uroków tego portowego miasta. Mykonos należy do grupy wysp, wokół których można legalnie nurkować. Często archeolodzy nie pozwalają na nurkowanie, gdyż obawiają się, że turyści będą chcieli wydobyć stare przedmioty leżące na dnie morza. Na szczęcie Mykonos jest jedną z niewielu wysp, gdzie taki zakaz nie obowiązuje. Wyspa działa jak magnes na turystów, a dzieje się tak za sprawą pięknych plaż, które znajdują się praktycznie w każdej części wyspy, sąsiedztwa wyspy Delos, która słynie ze starożytnych ruin, dużej ilości wiatraków i starych kościołów, które razem z uroczymi wioskami tworzą niepowtarzalny klimat. To również gościnność Greków przyciąga masę turystów, którzy czuję się na wyspie bardzo swobodnie. Duża ilość barów, klubów, restauracji i tawern, na stosunkowo małym obszarze, przyczyniła się do opinii, że Mykonos jest idealnym miejscem na zabawę. Nie tylko na Cykladach, ale w całej Grecji. Mykonos tętni życiem 24h na dobę, dlatego młodzi ludzie z całego świata, a także gwiazdy i ludzie biznesu, spędzają tutaj swoje wakacje.

Cyklady, malowniczy archipelag

Czarter katamaranu na Mykonos, to okazja do pełnego poznania żeglarskiego raju, jakim jest archipelag Cyklady. Najbardziej wysunięta na północ wyspa Cyklad, Andros, nie przedstawia typowego krajobrazu Cyklad. Większość budynków pokrytych jest pomarańczową dachówką, jest tutaj dużo więcej zieleni, niż na innych wyspach, a zabudowa to nie tylko bielone wapnem chaty. Tinos, to wyspa mniej turystyczna, na której można poczuć klimat prawdziwej greckiej wyspy. Przez cały rok pielgrzymują tutaj wierni, aby podziękować Matce Boskiej za uzdrowienia. Co ciekawe, na wyspie można spotkać również dużą ilość gołębników, zasiedlonych przez tutejsze gołębie. Na Tinos trafimy na charakterystyczne białe domy z niebieskimi dachówkami i okiennicami. Specyficzną grupą wysp w archipelagu Cyklad, są Małe Cyklady. Na tutejszych wyspach znajduje się jedynie kilka osad, nie ma komunikacji miejskiej, stacji benzynowych ani masy turystów. Co ciekawe, pomiędzy wysepkami krąży lokalny statek, który rozwozi pomidory, cebule, ziemniaki, oliwę, wino. Scena przypomina kadr z filmu Mamma Mia. Donoussa, to wyspa, która zachwyca plażami i turkusowa wodą, a Koufonissi malownicza linią brzegową i kameralnym portem. Wyspa Amorgos, jest znana miłośnikom filmów Luca Bessona. Amorgos rozsławił film „Wielki Błękit”. Film znany jest z niezwykłych zdjęć podwodnych. Wyspa zachęca do spacerów, teren jest niewymagający, a bardzo uroczy. W oddali będziemy widzieć tylko błękit Morza Egejskiego oraz zarys statków i jachtów pływających wśród wysp. Z Amorgos niedaleko jest na Folegandros. Jej klifowe wybrzeże w niektórych miejscach jest tak równe, jak gdyby odcięte nożem. Wyspa słynie ze ślicznych, kameralnych plaż, chociaż nie zawsze są one piaszczyste. Obok zlokalizowana jest wysepka Sikinos, z bardzo uroczym portem. Nad wyspą góruje monaster Zoodohuou Pigis. Kiedy jest dobra pogoda, to można podziwiać w całej okazałości następujące wyspy: Ios, Santorini, Naksos, Paros, Antiparos, Sifnos, Serifos, Folegandros. Najsłynniejszą wyspą na Cykladach jest Santorini i pomimo wielu turystów, jacy ją odwiedzają, wciąż można znaleźć na niej urokliwe i spokojne miejsca.

Grecja od kuchni

Grecka kuchnia może poszczycić się długą tradycją. Od samego początku króluje w niej oliwa, pszenica i wino, a czasami można dostrzec wpływy kuchni perskiej, bałkańskiej, tureckiej i arabskiej. Ze względu na klimat, kuchnia grecka bogata jest w warzywa, szczególnie w cukinię, paprykę, sałatę, szpinak i bakłażany. Fasola, ciecierzyca i soczewica to również popularne składniki greckich dań. W daniach mięsnych królują jagnięcina i baranina. Do produkcji serów wykorzystuje się przede wszystkim mleko kozie, ale krowie też jest używane. Najbardziej znanym serem jest feta, której nie produkuje się w żadnym innym kraju na świcie. Jednym z najpopularniejszych dań w Grecji, jest musaka. Jest to jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa. Plastry bakłażana, ziemniaków, mielonego mięsa wieprzowego i sosu bechamelowego zapieka się w piekarniku. Souvlaki, jest kolejnym daniem, które charakteryzuje grecką kuchnię. Mięso, frytki, pomidory, cebula, sałata i sos tzatziki, to składa się na to szybkie danie w picie. Kleftiko jest potrawą pochodzącą z czasów, kiedy po greckich górach grasowali zbójnicy. Żywili się oni mięsem wykradanej pasterzom trzody. Danie przygotowuje się w piekarniku. Jagnięcina w marynacie, ziemniaki, cebula, papryka i pomidory muszą być szczelnie owinięte papierem do pieczenia. Czarter katamaranu na Mykonos, to okazja do prawdziwej uczty. Podczas posiłku, nie można zapomnieć o napojach. A Grecja, to nie tylko anyżowe ouzo. W Grecji dobrze jest też spróbować tsipouro, brandy wytwarzane z wytłoczek (czyli z tego, co pozostaje przy produkcji wina – pestki, skórka etc.). Ten napój jest znany od XIV wieku. Mnisi na Chalkidiki rozpoczęli jego destylację. Tsipouro przemienia się w słynne ouzo (dodając anyż).