Katamarany w Pomer: 18

Katamaran czarter w Pomer


Włoskie inspiracje

Istria, największy chorwacki półwysep, jest krainą kulturowej krzyżówki i kontrastów ze względu na swoje położenie geograficzne na granicy Słowenii i Włoch, ale również z powodu swojej historii: wiele ludów pozostawiło na półwyspie ślady: Grecy, Rzymianie, Ilirowie, Wenecjanie, Austriacy, Węgrzy, Włosi, Jugosłowianie, którzy uformowali dzisiejszą Istrię. Jest to region bardzo turystyczny. Jego linia brzegowa jest bogata w takie miasta jak Pula, Porec, Rovinj. Jest to region ceniony i lubiany przez Włochów, Niemców oraz w coraz większym stopniu przez Polaków. W pewnym sensie Istria jest mniej chorwacka niż reszta kraju, biorąc pod uwagę jej dość burzliwą historię. Istria była częścią Austro-Węgier. Kiedy mocarstwo upadło, Istria, która była hrabstwem, została przywiązana do Włoch. Następnie została ona przyłączona do byłej Jugosławii. Jednak patrząc dzisiaj na półwysep, mamy wrażenie, że to Włochy wywarły największy wpływ na ukształtowanie Istrii. Czarter katamaranu w Pomer na pewno da nam to odczuć. Istria wyróżnia się na tle innych chorwackich regionów również swoją kuchnią, która jest bardzo zainspirowana kuchnią włoską, szczególnie kuchnią wenecką słynącą z risotto. W regionalnej kuchni królują makarony, ryż, wspomniane już risotto, pizza, owoce morza i smażone lub grillowane ryby, ale także produkt, z którego Istria jest bardzo dumna: trufle, a w szczególności biała trufla. Jesienią doceniane są również kasztany, które są wykorzystywane jako baza do polenty, włoskiej potrawy ludowej. Pierwotnie do jej wyrobu stosowano mąkę kasztanową.

Bogactwo Istrii

Istria to morze, plaże, wieś, rzymskie, weneckie i średniowieczne miasta, ale także gastronomia, która łączy w sobie lokalne produkty i sztukę gotowania. Bogactwo półwyspu widać w wielu miejscach i w różnych aspektach regionu. Zacznijmy od Puli i jej rzymskich pozostałości. Położona na południowym krańcu półwyspu, Pula ze względu na swoje położenie jest naturalnym portem. Jest to stolica regionu. Pula została zbudowana w I w. n. e., za panowania cesarza Wespazjana i zachowało się w niej wiele zabytków z okresu rzymskiego: amfiteatr, forum, świątynia Augusta, brama Herkulesa, Łuk Sergii. Jest to miasto-muzeum, które zachowało również wenecką twierdzę i ślady średniowieczne oraz renesansowe. Oprócz monumentalnego bogactwa, Pula oferuje odwiedzającym piękne wybrzeże, wiele plaż, a także starówkę pełną życia, gdzie można doświadczyć prawdziwego chorwackiego klimatu oraz skosztować autentycznej kuchni. Czarter katamaranu w Pomer, to okazja do zwiedzenia romantycznego miasta Rovinij. Obok Puli, jest to jedno z najpiękniejszych miast na chorwackim wybrzeżu. Jego weneckie dziedzictwo i malownicze krajobrazy czynią z niego jedno z ulubionych miejsc dla podróżników. Opływając półwysep Istria, nie można pominąć miasta Poreć. Miejscowość zachowała wiele romańskich, gotyckich i weneckich zabytków. Plan uliczny miasta w stylu romańskim, ruiny starożytnych świątyń i forów, domy w stylu romańskim i gotyckim, renesansowe pałace i wiele innych odzwierciedlają bogaty charakter miasta. Jednym z największych klejnotów Istrii jest Park Narodowy Brijumi. Posiada niezaprzeczalne dziedzictwo naturalne, historyczne i kulturowe. Wyspy Brijuni są łatwo dostępne, są położone kilka kilometrów na północ od Puli. Park Narodowy Brijuni składa się z 2 dużych i 12 mniejszych wysp, co tworzy wspaniałe i wyjątkowe miejsce na mapie Chorwacji.

Istria, region dla smakoszy

Kuchnia na półwyspie jest typową kuchnią śródziemnomorską, którą jednak wyróżnia jeden składnik – trufle. Jest to chluba regionu. Na Istrii posiłek rozpoczyna się od owczego sera i wędzonej szynki, oczywiście z Istrii. Jako danie główne, przygotowuje się zupy, jak na przykład maneštra, wywodząca się z włoskiego minestrone, lub pašta-fažol, która bazuje na fasoli i makaronie. W tym regionie można spotkać się również z jotą, przyrządzoną z kapusty kiszonej, fasoli i wędzonki. Istria jest dumna z trufli, które są jej symbolem, dlatego też, często dania główne zawierają w sobie ten składnik. Przygotowuje się między innymi makaron z truflami, steki z truflami, risotto z truflami. Innym składnikiem, który sprawia, że istryjska kuchnia jest tak smaczna, są dzikie szparagi. Szparagi są przygotowywane głównie w risotto lub w jajecznicy. Jako deser możemy wymienić łakocie na bazie fig, np. fritule, które są małymi pączkami, lub kroštule, które przypominają polskie faworki.

Klimat na półwyspie Istria

W Chorwacji występują trzy rodzaje klimatu: klimat u wybrzeży Adriatyku jest łagodny i przyjemny. W górach klimat jest o wiele bardziej chłodny i deszczowy. Oddalając się od wybrzeża, napotkamy klimat kontynentalny umiarkowany. Na Istrii, w miastach takich jak Pula i Rijeka, klimat jest dość łagodny w zimie (średnia temperatura w styczniu to około 6,5°C), ale z nagłymi spadkami temperatury, kiedy wieje bora - silny i porywisty wiatr przychodzący z gór Dynarskich. Lato jest gorące i słoneczne. Odczuwamy wtedy bryzę, która łagodzi ciepło. Latem zdarzają się burze, które jednak nie trwają długo, szybko przechodzą i pogoda znowu staje się słoneczna. Czarter katamaranu w Pomer, to pomysł na urlop już w kwietniu, bo wtedy zaczyna się sezon żeglarski na Adriatyku. Trwa on do końca października.